Uilenbraakballen veldwerk-kist

Met deze veldwerkkist kan de klas direct aan de slag! Hoe leeft de uil? Wat eet de uil? Tijdens het uitpluizen van echte braakballen nemen de kids samen een kijkje in de leefwereld van deze vogels. Tip: schakel bij ons een natuurgids in!

Leerdoelen

Leerlingen leren over het leven van uilen, hun biotoop, uilensoorten en het voedsel dat ze eten.

Inhoud

  • braakballetjes
  • pincetten
  • prepareernaalden
  • petrischaaltjes
  • zoekkaarten
  • determinatietabellen
Doelgroep(en): Middenbouw (groep 4, 5 en 6), Bovenbouw (groep 7 en 8)
Thema(s): Natuur
Extra informatie:

Een uil eet zijn prooi met huid en haar op. Soms trekt hij eerst de kop van de romp maar dan verdwijnt de prooi via de slokdarm in de kliermaag. Het maagzuur wordt aan het voedsel toegevoegd. De spijsvertering gaat vrij snel maar deze is niet in staat de botjes aan te tasten. De onverteerbare delen zoals haren, botjes en keverschildjes worden verzameld in de spiermaag, en ze worden samengeperst tot een bal. Als de bal groot genoeg is wordt hij uitgebraakt. Het uitbraken van de braakbal is een beweging die de uil naar eigen keuze wel of niet in kan houden. Na een onvoldoende maaltijd of een hongerperiode in het vooruitzicht houdt de uil de ballen langer in de maag

Reserveren

Materialen kunnen gereserveerd worden voor een maximale periode van 3 weken en moet minimaal vijf dagen van tevoren worden aangevraagd. De startdatum ligt altijd op een woensdag, de einddatum op een dinsdag. De woensdag na jouw gekozen dinsdag worden de leskisten weer opgehaald. Als jouw gewenste data niet te selecteren is, is het lesmateriaal op dat moment uitgeleend.

Galaxy.form.attributes.period *
  1. Kies een startdatum
  2. Kies een einddatum
  3. Kies een aantal
Aantal *