Witte elastieken langs de oevers van de Oosterschelde

Dit zijn ze dan, mesheften of scheermessen, schelpdieren vers uit de Noordzee. Strandkorrel was op bezoek bij fa Lenger in Yerseke waar deze schelpdieren worden verpakt voor de veelal buitenlandse markt. De reden van ons bezoek is het grote aantal elastieken die het afgelopen seizoen zijn geraapt langs de oevers van onze mooie Oosterschelde.

Je vraagt je aan de waterkant af waar zo’n elastiek vandaan komt en hoe komen deze in het water terecht?   Om antwoord op die  vragen te krijgen zijn Aad Smaal en Henk Visser uitgenodigd in Yerseke om eens een kijkje te nemen en het productieproces te volgen. 

Hier zien we een bundel uit de unieke, zelfontwikkelde volautomatische verpakkingsmachine rollen, voorzien van twee elastieken. Een prachtig stukje techniek.

Een bakje met de ons zo bekende elastieken. Deze vinden wij iedere dag weer opnieuw. Gezegd moet worden niet zo vaak als in 2021 maar toch altijd wel aanwezig.

In het verleden kon het gebeuren dat de elastieken via het open en ongefilterde oude systeem via via in de 

Oosterschelde verdwenen. Nu zie je dat Lenger een aantal filters heeft ingebouwd, dit naar aanleiding van de meldingen van de vondsten van elastieken o.a. op Tholen (Omroep Zeeland).

Zo gaat de bundel in de piepschuimen verpakking met wat koelelementen om de reis naar het buitenland zo goed mogelijk te kunnen ondergaan. In dit geval naar Spanje, twee maal per etmaal vertrekt een vrachtwagen vanuit Yerseke naar de diverse bestemmingen.

Doel van ons bezoek was helder te krijgen hoe er elastieken uit deze productiehal in het water kunnen komen. We moeten ons eigen verhaal ernstig bijstellen. Er vanuit gaand dat beschadigde bundels met elastiek en al in een trog nabij de Slippenplaat op de Oosterschelde werden gestort blijkt niet het juiste uitgangspunt.

Beschadigde schelpen worden alsnog verwerkt en ingeblikt in een ander filiaal in Harlingen.

Er wordt dus niets weggegooid, en ook de uiteindelijke afvalstroom, die overigens minimaal is, vertoont geen enkel elastiek, wel wordt dit residu in de Oosterschelde gestort.

Uit nauwgezet onderzoek op en nabij de Slippenplaat zou kunnen blijken of daar uit in het verleden gestort residu eventueel nog wel elastieken zich losmaken uit de trog. Hoe die daar dan weer terecht zijn gekomen is dan weer een raadsel.

Concluderend kan worden gesteld dat de elastieken in het verleden via een ongefilterd systeem in de residubak terecht is gekomen waardoor ze uiteindelijk via de trog nabij de Slippenplaat in de Oosterschelde terecht zijn gekomen. Naar aanleiding van de meldingen in 2021 maken enkele medewerkers van het bedrijf opruimtochten langs de oevers van de Oosterschelde want ook zij willen onze Oosterschelde vrij houden van deze elastieken.