NK Tegelwippen 2023

NK Tegelwippen

Schouwen-Duiveland doet dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen voor een groen en gezond eiland en elke tegel telt! Om de start van het nieuwe tegelseizoen te vieren worden er drie klimaatmarkten en een tegelophaalservice op ons eiland gelanceerd door NME SD in opdracht van gemeente Schouwen-Duiveland. Ook zo’n zin in meer groen? Hieronder zie je waar en wanneer de actiedagen zijn. Wanneer de tegelophaalservice rijdt vind je hier op de website van de Gemeente Schouwen-Duiveland. Benieuwd wat je allemaal kunt verwachten of wil je meer informatie over het NK Tegelwippen? Lees dan snel verder!

De drie klimaatmarkten:

Op zaterdag 13 mei vond van 10.00 tot 13.00 uur de eerste klimaatmarkt voor het NK Tegelwippen plaats bij de Ruilwinkel & het Jongerencentrum in Zierikzee. De tweede klimaatmarkt was op 27 mei in Zonnemaire van 12.00 tot 17.00 uur bij Van de Velde Groenverzorging op de Zuidweg 18b. 

Informatie over de derde klimaatmarkt volgt en op onze socials!

 

Draag jouw steentje bij!

Maak een foto van de tegels die jij hebt vervangen door groen en geef de tegels op!  Dan worden ze bij de Tegelteller van gemeente Schouwen-Duiveland opgeteld. Lees hier hoe je dat kunt doen → direct naar de Tegelteller van Schouwen-Duiveland

Tegelophaalservice

Heb jij een geveltuintje gemaakt of tegels in jouw tuin vervangen voor groen? Dan kun je jouw (straat)tegels die over zijn gratis meegeven met de tegelophaalservice van de gemeente Schouwen-Duiveland! Op de website van de gemeente Schouwen-Duiveland vind je wanneer de tegelophaalservice rijdt en aan welke voorwaarden je moet voldoen → direct naar de tegelophaalservice.

Waarom meer groen?

Een groen(e) tuint(je) zorgt er niet alleen voor dat jouw tuin/straat er leuker uitziet. Minder tegels in de straat of tuin heeft ook grote voordelen voor het klimaat. Zo gaat regenwater gelijk de grond en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Een ander voordeel is dat meer groen voor minder hitte op hete dagen zorgt. Klimplanten bijvoorbeeld houden het begroeide deel van de gevel, en dus ook jouw woning, in de zomer koel. Nog niet uitgelezen? Klik hier voor meer groene tips en informatie! 

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten - planten die hier van nature voorkomen - in jouw tuin te kiezen, help jij mee! Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.

Op de pagina Zeeland verandert mee - een bloeiende inheemse tuin zo doe je dat vind je een lijst met inheemse planten die het heel goed doen in jouw Zeeuwse tuin.

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die je verwijdert, kan je ook hergebruiken! Bijvoorbeeld door er een een tafeltje voor in jouw tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken. Kijk voor meer inspiratie op https://www.nk-tegelwippen.nl/inspiratie-projecten/