NK Tegelwippen 2023

NK Tegelwippen

Schouwen-Duiveland doet dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen voor een groen en gezond eiland en elke tegel telt! Om de start van het nieuwe tegelseizoen te vieren worden er drie groene dagen en een tegelophaalservice op ons eiland gelanceerd door NME SD in opdracht van gemeente Schouwen-Duiveland. Ook zo’n zin in meer groen? Hieronder zie je waar en wanneer de actiedagen zijn. Wanneer de tegelophaalservice rijdt vind je hier op de website van de Gemeente Schouwen-Duiveland. Benieuwd wat je allemaal kunt verwachten of wil je meer informatie over het NK Tegelwippen? Lees dan snel verder!

De drie groene dagen:

Op zaterdag 13 mei vond van 10.00 tot 13.00 uur de eerste groene dag voor het NK Tegelwippen plaats bij de Ruilwinkel & het Jongerencentrum in Zierikzee. De tweede dag was op 27 mei in Zonnemaire. De laatste Groene dag is tijdens burendag bij de openbare basisschool Stapelhof op de Mauritsweg 10, 4325 AH, Renesse. De dag start om 12:30 en eindigt om 16:00.

Zaterdag 23 september: Groene Burendag 

Klaar om tegels te wippen? Een klusje dat misschien heel simpel lijkt, maar hoe pak je dat nou eigenlijk aan? We helpen je graag op weg! Op zaterdag 23 september kan iedere inwoner inspiratie opdoen tijdens de Groene Burendag in Renesse bij de openbare basisschool Stapelhof op de Mauritsweg 10, 4325 AH, Renesse. De dag start om 12:30 en eindigt om 16:00. Geen tuin of geen groene vingers? Ook dan is er tijdens de Groene Burendag genoeg te doen!


ACTIVITEITEN TIJDENS GROENE BURENDAG:

1. Actie Actie Actie, activiteit voor jong en oud

We gaan tegels wippen met de buren en kinderen op het schoolplein en plaatsen er groen voor in de plaats. Dit wordt een prachtige geveltuin aan de zichtkant van de school naast de ingang.

2. NME SD’s Watertafel, bodemdieren, activiteit voor jong en oud

We laten met de watertafel zien wat tegels voor gevolgen hebben voor de waterhuishouding en de kleintjes kunnen als echte onderzoekers met NME SD op jacht naar bodemdiertjes. Welke? De ‘Tiny-ten’ en vele anderen.

3. Inspiratie en advies over het vergroenen van jouw tuin!

Groen is heel belangrijk voor je tuin, voor jou, insecten en het klimaat, maar wat voor soort groen plaats je na het wippen van die tegels in je tuin? Ga je voor inheems, voor vaste planten of hergebruik je je tegels met een spannende kruidencirkel. En hoe richt je je tuin dan klimaatadaptief in? En hoe zorg je ervoor dat je grond die onder de tegels zat weer vruchtbaar wordt?

4. Stoeptegelrun, activiteit voor jong en oud

10 stoeptegels die gewipt moeten worden. 1 spade; 1 stopwatch ‘wie o wie keert het snelst 10 stoeptegels om en wint de enige echte stoeptegelrun?’

5. Wist je dat er ook een tegeltaxi rijdt?

Heb jij een geveltuintje gemaakt of tegels in jouw tuin vervangen voor groen? Dan kun je jouw (straat)tegels die over zijn gratis meegeven met de tegelophaalservice van de gemeente Schouwen-Duiveland! We praten je bij over deze service en delen gratis zaadjes en plantjes uit. Een mooie mix van akkerweidemix

Zien we je daar: zaterdag 23 september tijdens de Groene Burendag in Renesse bij de openbare basisschool Stapelhof op de Mauritsweg 10, 4325 AH, Renesse. De dag start om 12:30 en eindigt om 16:00.

 

Wip jouw steentje bij!

Maak een foto van de tegels die jij hebt vervangen door groen en geef de tegels op!  Dan worden ze bij de Tegelteller van gemeente Schouwen-Duiveland opgeteld. Lees hier hoe je dat kunt doen → direct naar de Tegelteller van Schouwen-Duiveland

Tegelophaalservice

Heb jij een geveltuintje gemaakt of tegels in jouw tuin vervangen voor groen? Dan kun je jouw (straat)tegels die over zijn gratis meegeven met de tegelophaalservice van de gemeente Schouwen-Duiveland! Op de website van de gemeente Schouwen-Duiveland vind je wanneer de tegelophaalservice rijdt en aan welke voorwaarden je moet voldoen → direct naar de tegelophaalservice.

Waarom meer groen?

Een groen(e) tuint(je) zorgt er niet alleen voor dat jouw tuin/straat er leuker uitziet. Minder tegels in de straat of tuin heeft ook grote voordelen voor het klimaat. Zo gaat regenwater gelijk de grond en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Een ander voordeel is dat meer groen voor minder hitte op hete dagen zorgt. Klimplanten bijvoorbeeld houden het begroeide deel van de gevel, en dus ook jouw woning, in de zomer koel. Nog niet uitgelezen? Klik hier voor meer groene tips en informatie! 

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten - planten die hier van nature voorkomen - in jouw tuin te kiezen, help jij mee! Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.

Op de pagina Zeeland verandert mee - een bloeiende inheemse tuin zo doe je dat vind je een lijst met inheemse planten die het heel goed doen in jouw Zeeuwse tuin.

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die je verwijdert, kan je ook hergebruiken! Bijvoorbeeld door er een een tafeltje voor in jouw tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken. Kijk voor meer inspiratie op https://www.nk-tegelwippen.nl/inspiratie-projecten/