Leskist vlinders

Vlinders zijn zó bijzonder: heel kwetsbaar maar ook heel krachtig! Ze zijn door hun mooie uiterlijk en opvallende gedaanteverwisseling een boeiend en leerzaam lesonderwerp. Van eitje naar rups, van rups naar pop en van pop naar vlinder. Vlinders staan voor lente, verliefdheid, en een blij gevoel. Helaas is er ook slecht nieuws: veel vlindersoorten hebben het moeilijk in Nederland. Met deze leskist kun je zowel kleine als grote vlinderprojecten opzetten en ontdekken de leerlingen wat ze kunnen doen om de vlinder in Nederland te helpen.

Leerdoelen

 • de leerlingen leren de verschillende stadia van een vlinderleven.
 • de leerlingen leren een herkennings-kaart maken en gebruiken.
 • de leerlingen kunnen verschillende soorten vlinders benoemen en leren allerlei leuke feiten over de verschillende vlinders.
 • de leerlingen ontdekken dat verschillende vlindersoorten op verschillende momenten vliegen.
 • de leerlingen gaan op zoek naar eitjes en rupsen van vlinders op brandnetels.

Inhoud

 • In de leskist zitten opdrachten, die aansluiten bij verschillende vaardigheden van de leerlingen. De binnenlessen zijn leuk en de buitenlessen geven de leerlingen een echte natuurbeleving!
 • Buitenopdrachten: aan de slag met je vlinderherkenningskaart, op brandnetel-expeditie, een eigen vlindertuin aanleggen, de vlinderfruithanger - een snackbar voor vlinders!
 • Binnenopdrachten: maak een eigen vlinderherkenningskaart, de magische metamorfose, allemaal vlinderfeitjes, en de vrije vlinder.
Doelgroep(en): Onderbouw (groep 1, 2 en 3), Middenbouw (groep 4, 5 en 6), Bovenbouw (groep 7 en 8)
Thema(s): Natuur
Extra informatie:

Voor het lespakket is levend materiaal (eitjes, rupsen, poppen) beschikbaar: dit kunt u zelf bestellen bij www.vlinderstichting.nl. De kinderen kunnen zo de hele ontwikkeling van eitje naar vlinder in vier weken tijd in de klas volgen.

Reserveren

Materialen kunnen gereserveerd worden voor een maximale periode van 3 weken en moet minimaal vijf dagen van tevoren worden aangevraagd. De startdatum ligt altijd op een woensdag, de einddatum op een dinsdag. De woensdag na jouw gekozen dinsdag worden de leskisten weer opgehaald. Als jouw gewenste data niet te selecteren is, is het lesmateriaal op dat moment uitgeleend.

Galaxy.form.attributes.period *
 1. Kies een startdatum
 2. Kies een einddatum
 3. Kies een aantal
Aantal *